Over

HARDLOPEN EN YOGA MET IRMA

WELKOM BIJ LOOPFIRMA

Irma van Gils is Hardlooptrainer, Yogadocent, Beweegkuurinstruceur, Allround herstel- en conditietrainer.


Hardlopen is mijn eerste passie. Ik loop zelf sinds 1992 en ben hardlooptrainer sinds 2006. Plezier in bewegen staat daarbij voor mij voorop. Zonder plezier houden jij en ik het hardlopen niet vol. Ook jouw hardloopdoelen bereiken lukt niet zonder plezier. Mijn enthousiasme ga ik gebruiken om je verder te helpen. Ik leer je op een verantwoorde manier jouw eigen tempo te ontdekken en coach je naar jouw doelen. Ook al heb je fysiek wat spierpijn, bij mij in de groep blijf je altijd glimlachen! Zo kan hardlopen zelfs joúw passie worden ....


Yoga is daar later bijgekomen. Vanaf 2018 ben ik zelf steeds meer yogaoefeningen gaan doen en in juni 2022 heb ik  een tweejarige docentenopleiding afgerond, met de optie om er nog een tweejarige therapieopleiding achteraan te doen. Deze yogavorm heet Critical Alignment Yoga. Ik ben heel enthousiast over het effect van de yogaoefeningen. Ik merk dat ik een betere houding heb, soepeler loop en minder klachten aan mijn achillespezen heb. 

Critical Alignment Yoga


Om makkelijk en ontspannen te kunnen bewegen is een soepele en sterke rug van belang. Alle bewegingen die je maakt hebben met elkaar te maken en zijn via bewegingsketens met elkaar verbonden. Vaak treden er echter belemmeringen in het bewegen op die iedereen wel uit eigen ervaring kent: door langdurig zitten in een voorkeurshouding (achter de computer, telefoon, in de auto, op de bank) en door (in)spanning en stress wordt je bovenrug krom, je schouders stijf, je onderrug gespannen en gevoelig voor overbelasting enzovoorts. Dit zal de vrije doorgifte van beweging beperken en uiteindelijk kunnen hierdoor klachten aan je rug of op andere plaatsen in je lichaam ontstaan.CA Yoga is gebaseerd op het onderscheid tussen de bewegingsspieren (bijvoorbeeld aan de armen en benen) die meer aan de oppervlakte liggen en de houdingsspieren die rond de wervelkolom en gewrichten liggen. Bewegingsspieren hebben de neiging om spanning vast te houden en houdingsspieren hebben juist de neiging te verslappen. Door deze disbalans kunnen allerlei klachten en beperkingen ontstaan.


Het doel van CA Yoga is om de balans tussen deze twee spiergroepen te herstellen, waardoor het lichaam zonder spanning vrij kan bewegen. Een ontspannen vrije ademhaling van buik naar borst is daarbij belangrijk. Daarnaast gebruiken we yopgamaterialen zoals een strip, een vilten mat, een riem, een blok en een hoofdstandbankje. Het hoofdbankje is een hulpmiddel voor omgekeerde houdingen. Een groot voordeel van de toepassing van dit bankje in deze houdingen is dat de nek en het hoofd niet belast worden, omdat de schouders en wervelkolom het gewicht van het lichaam dragen.


De focus bij CA Yoga ligt op het uitlijnen van het lichaam (‘alignment’), het uitlijnen van de botten ten opzichte van elkaar. Een goede alignment is belangrijk om de gewrichten te beschermen, druk op banden en pezen te verminderen, kans op blessures te verkleinen en om flexibiliteit en kracht te vergroten. Door te werken aan alignment zal je lichaam een betere balans vinden tussen inspanning en ontspanning.
 

Wat kenmerkt CA Yoga?

  • Ontspannen vrije ademhaling van buik naar borst
  • Werken met hulpmiddelen
  • Focus op het uitlijnen van het lichaam (‘alignment’)
  • Ontwikkelen van ontspanning in de bewegingsspieren
  • Ontwikkelen van kracht en coördinatie in de houdingsspieren
  • Verbeteren van de lichaamshouding
  • Voorkomen en herstellen van lichamelijke klachten
  • Zorgen voor mentale ontspanning
  • Totale lichaamservaring


Op het eerste gezicht is CA Yoga een technische vorm van bewegen. Echter na enkele lessen kun je het effect al ervaren. Je leert te voelen waar spierspanning zit en je leert die ook loslaten. Je leert te ontspannen in beweging. Je leert rechtop te zitten, te lopen, op een juiste manier te bukken en de ademhaling vrij te laten stromen van buik naar borst. Daardoor kan je oude houdingspatronen doorbreken, vrijer bewegen en kracht opbouwen.


CA Yoga is een zoektocht in jouw eigen lichaam die je begint en die je nooit meer loslaat. Wil je er meer over weten, vraag het mij.


WAT WE DOEN

HARDLOPEN

Trainingen duren 1 tot 1,5 uur. Iedere training is anders.


CA YOGA

Een gezonde en soepele rug om makkelijk en ontspannen te bewegen.


START TO RUN

Yakult Start to Run maakt van jou in zeven weken een hardloper!

BUITENYOGA

Genieten van CA yoga en van de natuur in kleine groepen. 


TRAILRUNNING

Het is zo heerlijk om in de natuur hard te lopen

HARDLOPEN EN CA YOGA

Het beste van beide sporten in één workshop.

DOE MET ONS MEE!

 

Ben je geïnteresserd en wil je graag één van onze lessen uitproberen? Voor de groepslessen hardlopen is een proefles gratis. Voor de yogalessen is er een speciaal kennismakingstarief.